Sudjelujemo u eTwinning projektu “PJESME, IGRE I PLESOVI – od tradicijskog do suvremenog”

Učenici flaute i  profesorica Mihaela Pavlović pristupili su prvom eTwinning projetku u kojem sudjeluje naša škola, pod nazivom “Pjesme, igre i plesovi – od tradicijskog do modernog”.   U ovaj projekt, uključeno je 15 zemalja,  50 učitelja i preko 120 učenika u dobi od 6-15 godina. Profesorica Mihaela izložila je njihovo sudjelovanje, istraživanje i zajedničke uratke:

Naš rad urodio je novim digitalnim iskustvima ali i novim znanjima i spoznajama kroz razna istraživanja. U rujnu, prikupili smo potrebite  suglasnosti od roditelja, pristupili e Twinning platformi osobnim profilima, napravili plakat projekta u kojem sudjelujemo, predstavili smo i locirali našu školu  i grad te izradili svoje profile, ponaosob.

U listopadu, učenici su istraživali tradicionalne i dječje pjesme. Nakon što su otkrili koje su sve pjesme uz koje su odrastali porijeklom hrvatske, notalno su ih sami zapisali. Istražili su po čemu je ta pjesma posebna ili poznata te su je naučili svirati i sve su to zabilježili osobnim video-uratkom. Zajedno nas je oduševila količina pjesama koju smo uspjeli obraditi i kojima smo se mogli pohvaliti kao našom baštinom u ovom međunarodnom projektu. Svi su uspješno završili ovaj nimalo lagan zadatak. Neke od njih pogledajte na sljedećim linkovima OJ, Jelena, Jelena Ja posijah lan Falile se kaštelanke i Zeko i potočić

Veselo je bilo u studenom. Tema mjeseca bile su igre. Podijelili smo se u 3 tima. Prvi tim je prikazao igre koje su radimo na satu a s ciljem spajanja lijeve i desne hemisfere i kordinacije prstiju. Istraživali smo usmenom predajom putom svojih predaka stare igre . Drugi tim je spojio tradicionalnu hrvatsku igru sa flautom. Dok su stariji učenici istražili tradicionalnu igru naših krajeva, koja se održala  i do danas, čuvenu Šijavicu. Uvježbali su izvrnute talijanizme koji se koriste u igri.  Oduševljeni svojim otkrićima pokušali su je savladati ovu zaista tešku igru i sve to zabilježili snimkom. 

moderna igra: igra prističima

tradicijske igre : Mi smo djeca vesela

istraživanje: stare igre

U prosincu su najmlađi istražili božićne običaje. Prikazali ih crtežima i čestitkama. Ukrašavali smo prostorije u kojima boravimo, učionice i kitili bor  Kolenda . Sudjelovali smo na učeničkom webinaru i izmjenjivali iskustva i lijepe želje sa učenicima iz svih zemalja sudionika. Zajedno smo snimili božićno-novogodišnju čestitku naše klase  koju smo podijelili na zadanom padletu i na facebook stranici projekta. Naša čestitka dio je interaktivne čestitke svih sudionika projektu.

Veselimo se nastavku suradnje u drugom polugodištu.

Mihaela Pavlović, prof.

Osnovna glazbena škola Metković © Sva prava pridržana | Hosted by: AVALON