Dan Europe i Dan Županije obilježen na vrhunski način

Najviše pohvale moramo pripisati koncertu održanom 9.svibnja u Kneževom dvoru povodom Dana dubrovačko-neretvanske županije i Dana Europe. Jer, ta je večer od početka pa do kraja nizala sjajna umjetnička ostvarenja. Koncertom na kojem je sudjelovalo čak pet solista ravnao je Pavle Dešpalj koji je na kraju večeri imenovan počasnim dirigentom Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Publika, brojna i strana, očito je bila iznenađena a i ganuta nastupima solista od kojih su najmlađi imali samo jedanaest godina. Naime, iz naše županije odabrano je četvero učenika nižih glazbenih škola koji su do sada osvojili brojna priznanja i nagrade. Iz Metkovića nam je došlo čak troje glazbenika, blizanci Antea Filipa Stojić i Ivan Fran Stojić te Filip Kežić, a Dubrovnik je predstavljala Nina Zvone. Posljednji solist na ovom koncertu bio je iz Zagreba. Radi se o već renomiranom violinisti Ivu Dropuliću koji je također u najranijem djetinjstvu počeo nastupati s orkestrima.

Na početku nam se predstavila violončelistica Nina Zvone, učenica 5.OGŠ u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof.Ane Zanini Mozara. Izvela je Matzovu Elegiju za violončelo i gudače. Potpuno zrelo, promišljeno, jasno i muzikalno vodila je svoju dionicu te početku večeri dala blistavu notu. Saksofonistica Antea Filipa Stojić, učenica je 2.OGŠ u Osnovnoj glazbenoj školi Metković u klasi prof. Zvonka Kneževića koji je za orkestralnu pratnju odlično obradio sve tri skladbe metkovskih solista. Mlada solistica odsvirala je Proustov Petit romance za alt saksofon i gudače stavom uživljenog i nadahnutog glazbenika, također muzikalno i razrađeno u svim detaljima. Isto možemo reći za njenog brata blizanca, klarinetistu Ivana Frana Stojića učenika 2.OGŠ također iz klase prof. Zvonka Kneževića. Dakle, riječ je o jedanaestogodišnjem dječaku koji se na glazbenom podiju ponašao poput iskusnog soliste, a čiji je ton u Skenderovoj Humoreski za klarinet i gudače plijenio svojim bogatstvom i bojom. Posljednji od najmlađih solista bio je Filip Kežić, učenik 4.OGŠ u Metkoviću u klasi prof. Erne Čizmić Rebić. Izveo je Antoninijev Divertissement – Tzigane za alt saksofon i gudače također iznenađujuće zrelo, uigrano i muzikalno. Ukratko, svi spomenuti solisti interpretacijom, tonom i stavom daleko su i ispred svojih godina i godina učenja instrumenta. Na kraju prvog dijela koncerta naš je poznati mladi violinist Ivo Dropulić izveo Koncert za violinu i orkestar u D-duru P.I.Čajkovskog. Virtuozno, studiozno, tonski plemenito, koncepcijski pregledno osmišljeno, sigurno i vraški precizno vodio nas je iz stavka u stavak te izazvao ovacije publike pa je bravurozni glazbeni dodatak, Kreislerov Recitativo i scherzo capriccio samo začinio lijep i snažan dojam Dropulićevog nastupa.

U pauzi do Mozartove Jupiter simfonije, brojna je publika ispred Kneževog dvora sigurno sređivala dojmove komentirajući odlične mlade soliste. A po povratku u Dvor, ljepota večeri dobila je primjerenu završnicu. Jer, Pavle Dešpalj očito je iz DSO uspio izvući ono najbolje. Nakon što su s pravom mjerom i angažmanom pratili sve soliste, članovi orkestra uspjeli su postići onu finoću Mozartovog zvuka kakvom se nekad ovaj orkestar dičio u širokim razmjerima. Bravo!

 

Sanja Dražić, dubrovački.hr

Osnovna glazbena škola Metković © Sva prava pridržana | Hosted by: AVALON